vissza a kezdőlapra

vissza a levelekhez


1834. febr. 12.
F/4/1529 [No. 60524]
Közli: Marcell. p.189


... keltezésű, N° 2. Levél - (52) Csoma de Körös ügyét illetően -

38. Miután az Ázsiai Társaság Titkára jelentette Mr. Csoma de Körös tibeti nyelvtanának és szótárának befejezését, engedélyezzük, hogy a Kincstárból kiutaljanak [neki; disbursement] egy 6412 Rs összeget, amely a kérdéses publikáció elkészítésének a költsége, valamint egy 3400 Rs összeget, amely az eme úriembernek járó fizetési hátralék és térítés ama veszteségért, amelyet ő azoknak a vagyonkezelőknek csődjéből kifolyólag szenvedett el, akiknél Mr. Prinsep hivatali elődje betétbe helyezte a Mr. Csoma javára eszközölt magyar átutalást.

39. Megragadjuk ezt az alkalmat arra, hogy az önök Tisztelt Székének megküldjünk a Mr. Csoma de Körös befejezte műből 50 példányt [a bal margón: „az egyes művekből csak 25 példányt kaptak”- névbetük] és a további részleteket illetően kérjük, hivatkozhassunk arra a levelezésre, amelyről ezennel egy másolatot küldünk. [A jobb margón: „Az Ázsiai Társaság Titkárától 1835. jan. 5. keltezéssel D.-nek 12 D keltezéssel. Lajstrom számok 29031”](1)

Politikai Levél Indiába - 1834. február 12. keltezéssel (N° 2): Részlet Levél ?-től 1834. március 4. keltezéssel (N° 3) - §§ 116-118; valamint - 1831. június 10. keltezésű levél (N° 9) § ... 1831. augusztus 26. (N° 14) §§ 388-395.

Mr Csoma de Koros-t, a magyar utazót, Tibetből való visszatérte után engedélyezzük, hogy továbbutazzék Kalkuttába azon művek befejezése [completion] céljából, amelyeket a tibeti nyelvről és irodalomról készít. Vállalta, hogy készít egy szakkatalógust [Catalogue raisonnée, sic] azon tibeti munkákról, amelyeket Mr. Hdgon [sic] az Ázsiai Társaságnak engedett át, és két évig havi 100 rúpia fizetést [allowance] fog kapni, beleértve azt az 50 rúpiát is, amely előzőleg járt neki [drew > előzőleg felvett].

[A lap jobb oldalán a fentiektől függőleges vonallal elválasztva:] § 52. Jóváhagytuk azt a pénzsegélyt [pecuniary assistance], amelyben Mr. De Koros-t részesítették tibeti tartózkodása folyamán, és jóváhagyjuk azt a további segítséget, amelyet most egy korlátozott időszakra nyújtanak neki, hogy lehetővé tegyék számára készülő műveinek befejezését [complete].(2)

W.H. Macnaghten Esquire - India Kormánytitkárának stb. stb. stb. [J Prinsep -hiteles másolat: Trevelyan] [kivágott lap/ok/ = egy Duka, majd Terjék által téves dátummal közzétett, fontos levél hiánya: „J. Prinsep levele W.H. Macnaghtenhez -Kalkutta, 1834. január 5.”](4)

1835. Fort William - Pol. Oszt. - N° 16, április 20. - az Ázsiai Társaság Titkára egy jan. 5. levelének másolata - N° 29.

Jelenti Mr. Csoma de Körös tibeti nyelvtanának és szótárának befejezését [completion], (amelyekből felülvizsgálatra [inspection] továbbít egy példányt) és a munka költsége összegének megfelelően 6412-re csekket kérelmez [requests an assignment > igényel] a Kincstár terhére, leírt körülmények alapján javasol 3400 Rs ellenszolgáltatást [remuneration = fizetséget] ennek az úriembernek, ajánlatot tesz a kérdéses mű terjesztésének [distributing] legjobb módjára, és kéri a Korm. utasításait -