vissza a kezdőlapra

vissza a levelekhez

Murray százados (Camp Panjore) levele Metcalfe rezidenshez (Delhi)

1827. április 4.
F/4/1181 [N° 30743 (9)] - Közli: Marczell, p. 169-170


Uram,
Van szerencsém másolatot mellékelni Mr Csoma, a most Soobathooban tartózkodó magyar utazónak egy leveléről segédemnek, Kennedy századosnak, amely egy Guree kormányzójának a Bushuhr Adminisztrációhoz intézett sürgönye [dispatch] lényegét adja.

2. Mivelhogy az utóbbi években több kísérlet történt a hegyeket egészségi okokból és szórakozásból látogató tisztek és úriemberek részéről arra, hogy átlépjék a kínai határt, talán időszerűnek lehet tartani egy olyan gyakorlat megismétlődésének megakadályozását, amely felizgatta a tibeti tisztek féltékenységét és kiváltotta tiltakozásukat.

3. Jelenleg egy úriemberekből álló csoport behatolni készül Bushuhr Tartománynak a tibeti határt szegélyező Sutledge-n túli részébe, és kérem, tiszteljen meg utasításaival arra vonatkozóan, meddig szabad látogatóknak és másoknak megengedni [submit!?], hogy átkeljenek a Sutledge-n és esetleg kellemetlen vitákba sodorjanak minket és Bushuhr-t a kínaiakkal és a Lhászai Hatóságokkal, [érthetetlenségig bonyolult: rosszul másolt mondat?]


Camp Panjore, 1827. április 4. Az Ön stb.
W-m Murray (s.k.) Helyettes Főfelügyelő(3)